Banka ipoteğin kaldırılması için ne yapmak gerekir, tapuda ipotek kaldırma kaç gün sürer, banka ipoteği nasıl kaldırılır? Ev alırken veya taşıt alırken kredi çeken kişiler ev ipotekli kredi alanlar, taşıt ipotekli kredi kullananlar banka tarafından rehin konulan mal varlıklarına banka ipoteğini kolayca kaldırabilir. Çoğunlukla teminat olmadığı durumlarda bankalar kredi verirken ipotek, rehin işlemi ile kredi borcunu güvenceye alır. Banka tarafından konulan ev ipoteği nasıl kaldırılır, taşıt ipoteği kaldırma işlemi nasıl yapılır sizin için detaylı şekilde araştırdık. Bu içeriğimizde banka ipoteği nasıl kaldırılır öğreneceksiniz.
Banka İpotek Kaldırma İşlemleri
Son yıllarda taksitle ev satın alan veya teminatı olmayan kişiler araba alırken ipotekli kredi kullanıyor. Bu kredi borcu bir süre ödendikten taksitler bittikten sonra araç ipoteği ve ev ipotek kaldırma işlemleri araştırılıyor. Kredi bitinceye kadar ipotek kaldırılmıyor ancak kredi bitince ipotek kaldırma işlemleri için izlemeniz gereken bir kaç adım bulunuyor. İpotekli kredi bitiminde bankaya gerekli başvuruyu nasıl yapacağınızı ve ipotek kaldırma süresi hakkında tüm bilgilere yazının devamında ulaşabileceksiniz.
Banka İpoteği Nasıl Kaldırılır?
Üzerine kredi çekilen ev veya araç ipotekli ise kredi borcu bitene kadar uygulanan rehin, ipotek işlemini bankanın kaldırması için yapmanız gerekenler tamamen kredi borcunun bitmesi ve ipotek fek yazısı ile dilekçe verilmesidir. Banka borcun ödenmesini garantiye almak amacıyla kredilerde ipotek uygular ve kredi borcunu tahsil edememe durumunda bahse konu varlığı satabilme hakkına sahip olur. Borç bitince banka şubesini ziyaret ederek bankadan alacağınız ipotek fek yazısı dilekçesi ile tapuda ipotek kaldırma işlemini başlatabilirsiniz. Banka ipotek kaldırma süreci bankadan bankaya değişebildiği için ipotek edilen varlık türüne göre gerçekleşecek süreç değilebilir bazı bankalar kredi borcu bittikten sonra ipotek kaldırma işlemi için borçluya ulaşabiliyor. Ancak borcunuzu ödedikten sonra rehin ve ipotek işlemleri için banka ile görüşmeyi ihmal etmemeniz hızlı işlem için yararlı olacaktır.
Tapuda İpotek Kaldırma İşlemleri
Kredi borcu bitince banka şubesi ile görüşme yapıldıktan sonra size verilecek olan ipotek fek yazısı ile tapu müdürlüklerinde ipotek kaldırma işlemini yapmanız gereklidir. İpotek fek yazısı eve konulan ipoteğin kaldırılması ile ilgili borcun bittiğine dair bir dilekçedir. Bu dilekçeyi bazı bankalar tapu müdürlüklerine kendileri iletmektedir. Banka iletmediği takdirde ipotek fek dilekçesi ile birlikte tapu müdürlüğüne başvurarak taşıt veya ev ipoteği kaldırabilirsiniz.
İpotek Kaldırma Ücreti Ne Kadar?
İpotek kaldırma harcı haricinde bankanın aldığı ipotek fek yazısı ücretide bulunuyor. İpotek fek yazısı ücreti ise bankadan bankaya ve yapılan ipotekli kredi sözleşmesine göre değişmektedir. Banka ile imzaladığınız kredi sözleşmesinde ipotek fek yazısı ücreti ödemeniz gerektiği ve miktarı yazılıysa bunu ödemeniz gerekebilir. Eğer sözleşmede ipotek fek yazısı ücreti ile ilgili bir nokta yoksa sizden ücret alınamaz, alındığı durumda bankaya ve tüketici hakem heyetine başvuruda bulunabilirsiniz. Banka ipotek kaldırma ücreti için net bir rakam olmasa da 150 TL ila 500 TL arasında bir rakam istenebilir. Ayrıca tapuda ipotek kaldırma harcı olarak alınan ipotek fek terkin ücreti 20 TL ve 100 TL arasında olabilmektedir.
İpotek Kaldırma Harcı Nereye Yatırılır?
İpotek fek yazısı dilekçesi ücreti bankaya yatırılır. Aynı şekilde tapuda ipotek kaldırma harcı olarak ödenemeniz gereken miktar sizden tahsil edilir.
Tapuda İpotek Kaldırma Kaç Gün Sürer?
Tapuda işlemler yapıldıktan sonra ipotek kaldırma kaç gün sürer, ipotek fekki kaç günde kalkar? Banka borcunun tamamı ödendikten sonra bankadan alınan ipotek fek yazısı ile birlikte tapu müdürlüğüne müracaat edildikten en fazla 1 yıl sonrasında kadar ipotek kaldırma işleminin tamamlanması gerekir. Ancak ortalama 1 ay içinde ipotek kaldırılması mümkündür bu süreç daha çok tapu müdürlüğü ve banka işlemlerine bağlıdır.