Emekli kredi borcunu ödemezse ne olur, banka emekli maaşına el koyabilir mi, emekliye icra gelir mi? Birçok kişi acil nakit ihtiyaçlarında belirli zamanlarda kredi çekiyor veya kredi kartı kullanıyor. Kredi taksitleri gününde ve eksiksiz ödendiğinde herhangi bir sorun oluşmazken bazı durumlarda kredi taksidi gecikebiliyor veya hiç ödenmeyebiliyor. Kredi borcunu ödeyemeyenler ne yapmalı, nelerle karşılaşabilir? Öncelikle kredi borcu ödenmezse hapis cezası var mı sorusunu yanıtlayalım. Kredi borcu ödenmezse hapis cezası yoktur. Ancak bankalar kredi borcunu tahsil etmek için farklı yöntemler izleyebiliyor. Bu içeriğimizde sizin için emekli kredi borcunu ödemezse ne olur, emekliye icra gelir mi, banka emekli maaşını kesebilir mi? detaylı bir şekilde araştırdık.
Emeklinin Tek Evi Haczedilemez
Kredi çekmiş emekli borcunu ödeyemediğinde veya geciktirdiğinde banka kredi borç tahsili için icra yoluna gidebiliyor. Borcu olan kişinin eğer varsa mal varlığına ve aşağıda belirteceğimiz durumlara haciz yoluyla borcun tahsil işlemleri yapılır. Ancak borçlunun tek evi haczedilemez. Bu tek ev için geçerlidir ve arsa konut yerine geçmez. Emeklinin tek evi haczedilemez ancak bazı durumlarda tek eve haciz geldiği durumlar olabiliyor bu durumda borçlu emekli olan kişi haciz işlemi yapan kuruma dilekçe ile haczedilemezlik şikayetinde bulunması gerekiyor.
Emekli Konut Kredisi Çektiği Eve Haciz Gelir Mi?
Emeklinin tek evi haczedilemez ancak konut kredisi ile alınmış bir ev varsa ve bu eve ait kredi borcu ödenmemişse ev haczedilebilir. Konut kredisi ile alınan ev borcu ödemesi yapılmazsa haciz gelir eğer ödeme tamamlanmış o konutla alakalı herhangi bir borç yoksa tek ev haczedilemez kanunundan yararlanılabilir.
Emekli Kredi Borcunu Ödemezse Ne Olur?
Herhangi bir sebepten dolayı kredi taksitlerini geciktirebilir veya ödemeyebiliriz herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Ancak böyle bir durumda emekli maaşı alan kişiler kredi borcunu ödemezse ne olur, banka emekli maaşına el koyar mı? Sorusunu soruyor. Öncelikle haciz, icra işlemleri çoğunlukla son kredi borcu ödemesinden 3 ay geçtikten sonra başlar. Örneğin 1. ayda kredi taksidinizi ödediniz 4. aya kadar ödeme yapmadınız bu durumda yasal işlemler başlar. Emekli kredi borcu ödenmemesi sonrasında süreç nasıl işliyor?
Kredi borcu ödemediğiniz ilk taksitten sonra banka çalışanları tarafından sürekli aranarak borcu ödemeniz ve ödemezseniz yasal takip, maaş icrası gibi durumlarla karşılaşabileceğiniz söylenir. Özellikle borç gecikmesi 2 ay olduktan sonra sürekli banka borcu ödemeniz için sizi arar ve kapatmanızı söyler. Bu telefonlara cevap verirken ödeme durumunuz yoksa kesinlikle ödeme yapamadığınızı belirtmeniz veya isterseniz banka aramalarına cevap vermemeniz mümkün. 3 ay boyunca kredi borcu ödenmezse ikamet ettiğiniz ev adresinize banka tarafından tebligat gönderilir. Kredi borcu tebligatında kredinin tümünü kapatmanız aksi halde bankanın borç tahsil işlemlerini avukata devredeceği ve yasal sürecin başlayacağı yazar. Kredi borcu ödenmedikten 1 ay sonrada avukata verilebilirsiniz ancak çoğu zaman bu süre 3 ayı bulabilmektedir.
Kredi Borcunu Ödeyemeyenler Ne Yapmalı?
Özellikle kredi yasal takip süreci başlamadan banka aramalarına cevap vererek herhangi bir indirim veya yapılandırma istediğinizi söyleyerek ödeyebileceğiniz miktarı bankaya bildirmeniz iyi olacaktır. Eğer hiç ödeme yapamıyorsanız bu durumda yasal takip sürecini beklemekten başka çareniz yoktur. Avukata verildikten sonra borç tahsili için aranırsanız pazarlık yapıp borcu azaltma ve taksitli ödeme için anlaşma yoluna gidebilirsiniz.
Banka Emekli Maaşına El Koyabilir Mi?
Emekli kredi borcunu ödemezse ne olur, emekli aylık maaşına haciz gelir mi? Kredi borcu yüzünden avukatlık olduysanız sürekli hukuk bürosu tarafından aranırsınız ve borcunuzu ödemenizi isterler. Sık sık rahatsız edici seviyede arama gelebilir ancak sizin borcunuz yüzünden kefil haricinde hiçbir aile bireyi sizin kredi borcunuz yüzünden rahatsız edilemez. Banka maaşın 4’te 1’ini haczedebilir. Yani 1500 lira emekli maaşı alan bir kişi kredi borcu yüzünden maaşına icra gelirse %25 kesintili maaş alabilir bu rakam 1125 TL’dir.
Banka belirttiğimiz gibi emekli maaşının bir kısmına el koyabilir. Fakat emeklinin evi özel olduğu için haciz işlemleri başlatarak gerekli yaptırımları yapabilir. Bu nedenle banka emekli maaşına bloke koyabilir mi diyorsanız cevabı sadece %25’lik kısmına el koyma hakkına sahiptir. Ki bu da imzaladığınız karşılıklı sözleşme de belirtilmiş ise olabilir.
Avukat ile görüşmelerde duruma göre pazarlık yaparak taksitle ödeme imkanınız varsa anlaşma yapmalısınız. Avukat anlaşmaya yanaşmıyorsa veya kredi borcunu hiçbir şekilde ödeyemeyecekseniz icra, haciz gibi yasal işlemler başlayabilir. Hukuk büroları borcu ödeyebileceğiniz tarihi sorup sizden taahhütname almak isterler. Taahhütname alarak borcu ödeyeceğinizi yazılı olarak belgelemek isterler. Taahhütname verip ödememe durumunuzda 3 ay hapis cezası ile karşılaşabilirsiniz.