Hayat sigortası ne kadar ödeniyor, kredi çekerken hayat sigortası zorunlu mu, sigorta parası iadesi nasıl alınır? Nakit para ihtiyaçlarımızda kredi çekmemiz gerekebiliyor. İhtiyaç kredisi, taşıt kredisi veya konut kredisi başvurusu yaptığımız zaman bankalar tarafından bazı sigorta poliçeleri yapmamız istenebiliyor. Kredi başvurusu yapan kişilerin kredi çekerken hayat sigortası yaptırmak zorunlu mu? Hayat sigortası iptal dilekçesi nasıl yazılır? Çekilen kredi miktarına göre hayat sigortası ne kadar ödeniyor sorularına cevap vereceğiz.
Hayat Sigortası Nedir?
Hayat sigortası, poliçe imzalayan kişinin ölümü veya ciddi sağlık bozukluklarında sigortalının ailesine belirlenen miktarda ödeme yapılmasıdır. Sigortalı kalıcı bir rahatsızlık geçirdiyse kendisine, ölmüş ise yakınlarına sigorta şirketi tarafından hayat sigortası tazminatı olarak ödenir. Sigortalı hayat sigortasını borç üzerine yaptıysa herhangi bir vefat veya poliçede belirtilen çerçevede ise kalıcı rahatsızlıklarda borcu ödenir.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Zorunlu Mu?
Hayır. Aslında böyle bir zorunluluk yok. Daha doğrusu böyle bir yasal düzenleme yok. Ancak, bankaların kendi kredi verme politikalarında hayat sigortasını zorunlu tutma yönünde bazı önemli gerekçeleri var. Bu yüzden de zaten tüketiciler ve bankalar bir anlaşmazlık yaşayabiliyorlar. Aslında bakarsanız bir yıldan fazla borç yükümlülüğü altına girmiş bir kişinin kendisi ve ailesi açısından bu sigortayı yaptırması önem arz ediyor.
Neden Hayat Sigortası Yaptırmalıyım?
Hayat sigortası ne işe yarar? Tabi. Kredi borç yükümlülüğü altına girmiş kişinin ölmesi ya da bunun gibi kötü durumlarda kalması halinde borç hukuki varislerinden tahsil ediliyor. Tabi hiçbir tüketici kendi ailesinin başına böyle bir şey gelmesini istemez. Bankalar da tabi kredi verdiği kişilerin böyle bir risk taşımasını istemez. O yüzden, bu riskin giderilmesi açısından hayat sigortası burada önemli bir konu.
Kredi hayat sigortasının anlamlı olduğu bir gerçek. Tüketici kredi kullandığı bankadan mı yaptırmak zorunda bu hayat sigortasını yoksa başka bir bankadan da yaptırabilir mi?
Aslında böyle bir zorunluluk da yok. Eğer siz konut kredisine başvurduysanız ve banka size bir sigorta önerisiyle geldiyse siz bu öneriyi alırsınız ve bunun yanında başka bir bankanın daha düşük sigorta poliçelerini de değerlendirmeye alabilirsiniz, başka bir bankadan da bu sigortayı kullanabilirsiniz.
Kredi Çekerken Hayat Sigortası Ne Kadar Ödeniyor?
Hayat sigortası ne kadar tutar? Kredi hayat sigortası hesaplaması kişiden kişiye daha doğrusu yaşa, cinsiyete ve kredi miktarına göre değiştiği için bu konuda çok kesin bir şey söyleyemeyiz. Ama biraz önce bahsettiğimiz nedenlerden dolayı hayat sigortası yaptırmak hem tüketici hem de ailesi için bir avantajdır.
Kredi Erken Ödenirse Hayat Sigortası İadesi Alınır Mı?
Hayat sigortası parası nasıl geri alınır? Bazı durumlarda çektiğimiz kredi miktarını bir süre sonra erken kapayabiliyoruz. Bu gibi durumlarda kredi alırken yaptırdığımız hayat sigortası poliçesi iptal olması gerekiyor. Ancak bankalar otomatik iptal işlemini çoğu zaman gerçekleştirmediği gibi kullanıcı herhangi bir uyarıda da bulunmuyor. Kredi kullanan kişiler hayat sigortası iadesi alabilir miyim? Ne kadar geri ödeme alabilirim benzeri sorular soruyor. Öncelikle krediyi planlanan vadeden daha erken kapattıysanız evet iade alabilirsiniz. Örneğin 36 ay vadeli 10.000 lira ihtiyaç kredisi çektiniz ve 4.ayında tüm borcu ödediniz bu durumda hayat sigortanız 36 ay üzerinden yapıldığı için kalan 32 ayın sigorta bedelini iade alabilirsiniz.
Hayat Sigortası İade Başvurusu Nasıl Yapılır?
Kredi erken ödemesinden sonra iadesini almak için kredi çektiğiniz bankaya dilekçe yazarak başvurabilirsiniz. Dilekçede hayat sigorta poliçe numaranızı doğru yazarak gönderdiğiniz takdirde banka ortalama 30 gün içinde iade için işlemleri tamamlayacaktır. Eğer bankanız iade konusunda problem çıkarıyorsa e-devlet üzerinden tüketici hakem heyeti uygulamasına başvuru yaparak hakkınız olan ücreti iade etmelerini sağlayabilirsiniz.