Hazine Bonosu Nedir, Nasıl Alınır? Ne Kadar Kazandırır?

Hazine bonosu nedir, nasıl alınır, hazine bonosu ne kadar kazandırır? Yatırım birçok kişinin hayatında oldukça önemli bir yere sahiptir. Döviz, altın, hisse senetleri, ev, arsa ve bunun gibi birçok yol yatırım için tercih edilmektedir. Popüler yatırım araçlarından birisi olan hazine bonosu da yatırımcılar tarafından ilgi görmektedir. Özellikle risk almadan yatırım yapmak isteyen kişiler bu yatırım seçeneğinde karar almaktadırlar. Bu içeriğimizde hazine bonosu faiz oranları hesaplama ve hazine bonosu nasıl alınır detaylı bir şekilde anlatacağız.

Hazine bonosuna yatırım yapan bir kişi devlet güvencesiyle birikimlerini değerlendirmiş olur. Bu nedenle risksiz yatırım yapmak isteyen ve kaybetmekten korkan ancak yatırım yapmak isteyen kişiler gönül rahatlığı ile tercih etmektedirler. Hazine tarafından çıkarılan bu yatırım aracının vadesi 1 yıldan daha azdır. Döviz USD veya TL cinsinden bir borçlanma olarak devletin halka borçlanması anlamına gelmektedir.

Hazine Bonosu Nedir?

Faiz getirisi elde etmek isteyen yatırımcılar devlet güvencesi ile birlikte sunulan hazine bonosunu tercih etmektedir. Vade sonunda size ödenecek olan bedel ilk etapta belirtilmektedir. Belli bir vade sonuna kadar hazine bonosu almanız ve vadesinden önce bu bonoyu satmamanı halinde vade sonunda belirtilen tutar size ödenmektedir. Bu da belirlenmiş bir faiz geliri elde etmeniz anlamına gelmektedir.

Herhangi bir risk unsurunun bulunmaması nedeniyle hala hazine bonosu güvenilir mi? sorusuna cevap arayanlar için devlet tarafından güvenceli olduğunu hatırlatalım.  Bonoyu sunan kurum yatırımcılara vade sonunda hem anapara hem de faiz getirisi garantisi vermektedir. Yani anaparanızın dışında size belirtilen faiz gelirini de vade sonunda elde etmiş olursunuz. Devlet nakit paraya ihtiyaç duyduğunda bu yöntemi sıkça kullanmakta ve yatırımcılara vade sonunda belli bir faiz miktarı garanti etmektedir. Ülkemizde hazine bonosunun ödenmemesi gibi bir durum söz konusu olmamıştır. Bu nedenle güvenli bir yatırım limanı arayan, tercih eden kişiler rahatlıkla hazine bonosu alabilirler.

Hazine Bonosu Nasıl Alınır?

Öncelikle satın almak için bir bankada yatırım hesabı açtırmanız gereklidir. Eğer yatırım hesabınız varsa yatırım araçlarından hazine bonosuna rahatlıkla ulaşabilirsiniz. 12, 6 ve 3 aylık vadeyle hazine bonosu almanız mümkündür. Vade uzadıkça anaparanın yanında gelecek faiz miktarı da doğru orantılı olarak artabilir.

Bonodan elde etmiş olduğunuz net faiz geliri üzerinden yüzde 10’luk stopaj vergi kesintisi yapılmakta geri kalan kısım ise vade sonunda yatırım hesabınıza otomatik olarak aktarılmaktadır. Faiz miktarı arttıkça hazine bonosu getirisi oranı düşebilir. Bu nedenle yatırım yapacağınız zaman diğer yatırım araçlarını da iyi bir şekilde analiz etmeli ve hazine bonosunun ne kadar karlı olduğunu tartmalısınız. Eğer faiz oranları daha yüksekse veya altının yükseleceğini düşünüyorsanız vadeli bir altın hesabı açmak sizin için daha faydalı olabilir. Risk almadan yatırım yapmak isteyen kişilerin tercihi ve en güvenilir yatırım araçları arasında yer almakta ve sürekli devlet tarafından yatırımcılara sunulmaktadır. Siz de bankanızda yatırım hesabı açarak hazine bonosu alabilir ve vade sonunda faiz geliri elde edebilirsiniz. Vade sonunu beklemeden hazine bonosunu satmak istemeniz durumunda ise faiz geliri alamayabilir veya çok az bir kar elde edebilirsiniz.

Hazine Bonosu Getirisi Nasıl Hesaplanır?

Hazine bonosu getirisi hesaplama işlemi şu formül ile yapılır;

Bono Getirisi = (Yatırdığınız Para / 100) X (Faiz Oranı / 365) X Vade Bitişine Kalan Gün Sayısı

10 Bin TL Yatırılan Hazine Bonosu Ne Kazandırır?

20/04/2018 vadeli bono
Vade Bitiş Tarihi: 1 Şubat 2019
Vadeye Bitişine Kalan Gün sayısı: 287 gün
Yatırdığınız Para Miktarı: 10000 TL
Basit Faiz: 18.20%
Bono Getirisi = (10000 / 100) X (18.2 / 365) X 287 = 1400 TL

Hazine Bonosu Faiz Oranları

Hazine bonosu faiz oranları 2019 yılı itibariyle günlük ve kuruma göre değişkenlik gösterir. Yatırımınıza ne kadar faiz alacağınız koyduğunuz vade günü ve bankaların oranlarına göre değişir. Garanti Bankası, Ziraat Bankası, Halkbank, İş Bankası hazine bonosu faiz oranları ve özellikleri için banka şubelerini ziyaret edip bilgi alabilirsiniz.

Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Ticaret bölümü mezunuyum. Alanım ile ilgili bilgi verici içerikler paylaşmaktayım. Sormak istediğiniz soruları yorum bölümünde sorabilirsiniz. Kısa süre içerisinde yanıtlayacağım.

Related Posts

İsviçre İş İlanları İş İmkanları Türk İşçi Alımı 2019

İsviçre İş İlanları İş İmkanları Türk İşçi Alımı

İsviçre iş ilanları incelenerek bu ülkenin birçok farklı şehrinde iş bulabilir ve çalışabilirsiniz. Sitemizde İsviçre de iş veren birçok firma ve bu firmaların ilanları konu altında yer…

kredi kartı yapılandırması

Kredi Yapılandırma Yapmak Kredi Notunu Düşürür mü?

Kredi kartı yapılandırması hakkında çıkan haberler beraberinde birçok sorunun ortaya çıkmasına neden oldu. Bugün sizlere merak ettiğiniz sorulardan olan Kredi kartı yapılandırma sicili etkiler mi? Sorusunun cevabını…

Ziraat Bankası Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Faiz Oranları

Ziraat Bankası Kredi Kartı Borcu Yapılandırma Dilekçesi Örneği

Kredi kartı borçlarınızın her geçen gün giderek artması beraberinde ciddi sorunların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Bu yüzden de yapacağınız hamleler ile kredi kartı borçlarınızdan uzun süreli bir…

Cinsel çapalama nedir?

Esma Ezmeci tarafından anlatılan cinsel çapalama oldukça dikkat çekmekte. Birçok kişi arama motorlarında cinsel çapalama nedir sorusunu araştırıyor. İşte detaylar… Cinsel çapalama nedir? Çapalama, duyuları harekete geçirme…

Johnny Sins neden öldü?

Birçok kişi tarafından tanınan yetişkin içerikli film sektöründe yer alan tanınmış oyuncunun ölüp ölmediği merak konusu olmuş durumda. Birçok kişi arama motorlarında johnny sins neden öldü sorusunu…

En İyi Tefeci Bul Tefeci Arıyorum Adresleri Telefonları 2019

En İyi Tefeci Bul Tefeci Arıyorum Adresleri Telefonları

Bu yazımız da sizlere güncel tefeci hakkında bilgiler sunacağız. Günümüz de bankalar ve finans şirketlerinden kırmızı çizgi yediği için kredi alamayan kişi ve firmalar soluğu tefecilere başvurarak…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir