İhraç kelime anlamı olarak dış ülkelere satılan her türlü yiyecek içecek, malzeme araç ve gereçtir. Bunu kısaca iğneden ipliğe akla gelen her ürün için diyebiliriz. Dış ülkelerin kendi ülkelerinde üretemediği malzemeleri başka ülkelerden temin etmesi olarak tarif etmek mümkündür. Ülkemizde en çok ihraç edilen ürünlerden biri tekstil malzemesidir. İhraç ürünlerinin pazarı İstanbul ilidir. Bu ihraç ürünlerinin ticaret anlaşmaları doğrultusunda bazen defolu ya da standartlara uygun üretilmediği için talep edilen ülkeler tarafından alınmamakta ve üreticinin elinde patlamaktadır. Ticaret risk ile doğru orantılı olduğu için uzun vadeli yatırım planlarında risk faktörünü minimize etmenin bir yolu iç pazar ya da az gelişmiş ülkelere ürünü satmaktır. Üretici zararını kapatma yöntemi olarak elindeki ürünü yeri geldiğinde maliyetine iç pazara sürmektedir.
TUİK verilerine göre Türkiye, Mısır, İsrail, İran, Rusya, Romanya, Cezayir, Bulgaristan, Polonya, Amerika, Irak ve daha birçok ülkeye ihracat gerçekleştirmektedir. Tüketiciler hangi alanlarda ihracat yapıldığını takip ederler ise ihraç malları çeşitli nedenlere bağlı olarak ret edildiğinde ihtiyaçlarına binaen fırsatları değerlendirebilirler. Özellikle ihraç fazlası tekstil ürünleri nereden alınır sorusu aldığımız için yazının devamında bu konuya da değindik. İhraç fazlası bayan giyim, büyük beden, defolu ürünler, iplik ve kumaş, tekstil ürünleri çoğunlukta olmak üzere büyük markalarda satıyor. Örneğin zara ihraç fazlası ürünleri online ve merterde ihracat fazlası satan yerler parti malı olarak satışını yaparlar.
Kimler İhraç Fazlası Ürünlere Rağbet Etmektedir?
Fazla olan ihraç mallarını genelde üretici firmalar birkaç el değiştirdikten sonra tüketiciye ulaştırmaktadır. Büyük şehirlerde kurulan fuar ve pazarlarda ürünler satılabildiği gibi daha küçük şehirlerde ticaret ile uğraşan esnaflar tarafından talep edilmektedir. Bu durumlarda hem üretici hem satıcı hem de tüketici kazançlı çıkmaktadır.
İhraç fazlası mallar sadece üretici tarafından toptan ya da perakende olarak satışa sunulur. İnternet ortamından üretici firmaların iletişim adreslerine ulaşmak mümkün. Ticaret ile uğraşan firmalar başka ülkelerin ellerinde bulunan ihraç mallarını ülkemize getirterek kısa vadede iyi kazançlar sağlarlar.
Tüketici Neden İhraç Malları Tercih Etmektedir?
Tüketicinin ihraç mallarını satın alma tercihi birkaç sebebe bağlıdır. Birinci neden ekonomik olmasıdır. Piyasalarda satışa sürülen ürünleri daha ucuza alarak tasarruf etmektedir. İkinci neden ihraç mallarının daha kaliteli üretildiğine olan inancı. Çünkü ihraç edilen mallar ülkeler arası ticaret anlaşmalarında belirtilen standartlarda olmak zorundadır. Üçüncü neden çeşitlilik arz etmesidir. Dördüncü neden marka ürün olduğu için tercih edilme sebebidir. Beşinci neden alan razı satan razı mantığının ihraç mallarında karşılıklı olmasıdır.
Neden İhraç Fazlası Ürün Elde Kalır?
- Anlaşmalı olan ürünlerdeki ödemeler sorun olduğunda,
- Sipariş fazlası malzeme üretildiğinde,
- Kalite standartlarına uygun ürün üretilmediğinde,
- İnsan sağlığını etkileyecek materyallere ürün içeriğinde rastlanıldığında,
- Şartnameye uygun paketleme ve koruma zincirine dikkat edilmediğinde,
- Etiketlemede sorun yaşandığında,
- Düzine siparişlerde renk farklılıkları oluştuğunda,
- Nakliye aşamasında oluşan hasarlar,
- Ürünün defolu olması gibi sebeplere bağlı olarak ihraç edilmesi düşünülen ürün elde kalır.
İhraç Malları İçin Sorulan Sorular?
İhraç malları sağlığı olumsuz etkiler mi?
Gıda, deterjan ve tekstil ürünleri insan vücudu ile temas halinde olduğu için olumsuz etkileri standartlara uygun olmadığı için görülür.
İhraç mallarını nereden tedarik etmek gerekir?
İstanbul ihracat limanı olduğu için İstanbul’un ticaret merkezi olarak bilinen semtlerine gidip(mesela Merter, Topkapı) ikili görüşmeler yapmalı. Satışını yapacağı ürünü görerek almak isteyenler için uygundur. Bir başka alternatif e-ticaret yolu ile internet üzerinden ilgili sitelere araştırılarak onlıne alış veriş yapılabilir.
İhraç malları kaliteli ve ucuz mudur?
İhraç malları ticaret anlaşmaları gereği kalite, marka gibi standartlara göre üretilmekte olduğu için kalitelidir. Ufak tefek sebeplere bağlı olarak ret edilen ürünler kalitelidir. Üretici firma elindeki malzemeyi tüketmek için uygun fiyata vermek zorunda kaldığı için ucuz olması normaldir. Üretici stoklarını eriterek maliyetine satarak sürümden kazanarak yine de kazanç sağlamaktadır.
İhraç malları sanıldığı gibi kötü mallar değildir. Özellikle lisanslı ürünler ihraç malları arasından alınırken gayet uygun fiyata alınır.