Bankalarla daha önce çalışmanız yoksa veya kredi sicilinizde kara listeye alınma var çoğunlukla bankalar kredi vermiyor. Elbette bunun bir çözümü var bankalardan ev, araç, işyeri, arsa ipotekli kredi çekebilirsiniz. Belgeleyebildiğiniz geliriniz yoksa bankalara teminat olarak gösterebileceğiniz dükkan, arsa, tarla, daire varsa bunları teminat göstererek avantajlı olarak kredi alabilirsiniz. İpotekli kredi veren bankalar size ipotek edilen gayrimenkulün değeri kadar kredi veriyor. Eğer borç ödemek için konutunuzu satmayı düşünüyorsanız bu şekilde evinizi satmanıza gerek kalmadan kredi çekmek çok daha mantıklı olacaktır. Yeni bir işyeri açacak veya işinizi mi büyüteceksiniz yine uzun vadede en cazip kredi türlerinden biri olan ipotekli kredi ile nakit para desteği alabilirsiniz. Ev, arsa, araç ve tarla ipotekli kredi veren bankaların şartlarını ve başvuru için ne yapmanız gerektiğini en detaylı şekilde yazının devamında yazacağız.
İpotekli Kredi Veren Bankalar
İpotekli kredi veren yerler, firmalar bulunuyor olsa da ilk olarak bankalara başvurmanız çok daha iyi olacaktır. Teminat karşılığında kullanabileceğiniz ipotek kredisi daha çok yüksek tutarda kredi çekilmek istendiğinde verilir. Devlet tarafından belirlenen taksit limitine göre en fazla 48 ay taksitle ipotekli kredi çekebilirsiniz ancak konut tadilatı için veya eğitim alanında çekilecek kredilerde 120 ay ipotekli kredi alma imkanınız vardır. Evin yüzde kaçına ipotekli kredi alabilirim sorusunun cevabınıda verelim evin %80 oranına kadar ipotek edilerek kredi verilmektedir. Bu kredi türünün diğerlerinden farklı olarak avantajı bankaya teminat gösterildiği için bankanın risk oranı düşüyor ve müşterilerine daha avantajlı düşük faiz oranlarıyla kredi verebiliyor.
Ev, araba, arsa, tarla ipotekli kredi veren tüm bankaların listesi;
- QNB Finansbank
- Akbank
- Vakıfbank
- Yapı Kredi
- Ziraat Bankası
- Denizbank
- İş Bankası
- Burgan Bank
- Koç Finans
- Garanti Bankası
- HSBC
- Şekerbank
- Halkbank
- TEB
- Alternatif Bank
- Odeabank
İpotekli Kredi Nasıl Alınır?
İpotekli kredi nasıl çekilir, ipotekli kredi alma şartları şunlardır;
- Kredi notu ve risk raporunun olumlu olması
- Gelir ispatı için maaş bordrosu
- 18 yaşından büyük olmak
- İpotek edilecek ev, araç, arsa veya işyerinin eksper tarafından uygun görülmesi
- Kredi taksit ödeme tutarının en fazla hane geliri toplamının yarısı olması
İpotekli Kredi Başvuru Belgeleri
- Yeni alınmış ikametgah belgesi
- Gelir belgesi (Maaş bordrosu, maaş yazısı, vergi levhası veya mal varlığı tapusu)
- Kimlik fotokopisi ve aslı
Bu belgeler ile bankalara müracaat ettiğinizde başvurunuzu yapabileceksiniz ayrıca emeklilerde ipotekli kredi çekebilir bunun için emekli maaşı yatan hesabın cüzdanı ile başvuru yapmanız gerekiyor.
120 Ay Vadeli Ev İpotekli İhtiyaç Kredisi (Fırsat)
QNB Finansbank düşük faiz oranlı 120 ay taksitlere varan vade seçenekleri ile ipotek teminatlı kredi sağlıyor. 1 milyon TL’ye kadar kredi veren Finansbank web sayfasında Finansçı’dan işini büyütmek isteyen KOBİlere destek adı altında duyurdu. 120 ay vadeli 1 milyon TL ihtiyaç kredisi için herhangi bir QNB Finansbank şubesine gitmeniz yeterli.
Garanti Bankası
Garanti Bankası İpotekli İhtiyaç Kredisi veren bankalardan biridir. Ayrıca 36 ay vadeye kadar İpotekli İhtiyaç Kredisi veren bu banka, sadece kişisel ihtiyaçların değil farklı kredi ihtiyaçlarında da sizlere yardımcı olabiliyor. Teminat olarak göstereceğiniz gayrimenkulün %50’sine kadar kredi alma şansınız bulunuyor.
İş Bankası
İş Bankası İpotekli İhtiyaç Kredisi ‘’İpotekli Hazır Kredi’’ adı altında sunulmuş ve İş bankası tarafından uygulanmış bu kredi uygulamasında da 60 aya kadar vade seçeneklerinden yararlanma şansınız bulunuyor. İş Bankasının ev ipotekli kredi için belirlediği süre ise 1 ay olarak belirlenmiştir.
Akbank
Bir diğer ipotek kredisi veren banka da Akbank’tır. Akbank’tan da ipotekli ihtiyaç kredisi talep edebilirsiniz. Gelir belgeleme zorunluluğunuz yoktur ve teminat olarak iş yeri ya da konut ipoteği gösterilebiliyor. Tahsil edilen kredinizin taksitleri ise yaşadığınız evin gelirinin %50’sini geçmeden sizlere sunuluyor.
Vakıfbank
Vakıfbank İpotekli İhtiyaç Kredisi de bir diğer seçenek olmaktadır. 3 aylık dönem ve size özel sunulan taksit seçenekli ipotekli ihtiyaç kredinizi talep edebilir ve 36 aya varan vadelerle geri ödeme yapabilirsiniz. Bu sayede sizler de rahatlıkla bu bankalara başvurarak ipotek teminatlarınızın ardından kredinizi alabilir ve ihtiyaçlarınızı giderebilirsiniz.
Ziraat Bankası
Ziraat bankası yüksek tutarlı kredi ihtiyaçlarınız için 36 aya varan vade seçenekli kredi veriyor. Ev için ekspertiz değerinin %80’i, iş yeri dükkan için %75, imarlı arsa ipotekli kredi için %50 oranında kredi sağlıyor.
İpotekli Ev Nasıl Anlaşılır?
E-Devlet ile ipotekli ev sorgulaması kolayca yapılabiliyor. Adınıza kayıtlı mal varlığınızda ipotek sorgulaması yapmak için Tapu Sorgulama sayfasını kullanabilirsiniz. E-Devlet şifreniz yoksa PTT şubelerinden alarak turkiye.gov.tr adresinden giriş yapabilirsiniz.
İpotekli Kredi Ödenmezse Ne Olur?
Kredi başvurusu yaptığınız bankada gerekli görüşmeleri sağladıktan sonra kredinizi düzenli olarak ödemeniz gerekiyor. Aksi takdirde ipotekli gayrimenkul bankanız tarafından satışa sunulabilir. Bu anlamda ödemelerinizi geciktirmeden ve herhangi bir takip sürecine girmeden yapmanız şarttır. Aslında bu durum tüm kredi türlerinde de bu şekildedir fakat ipotekli kredilerde söz konusu gayrimenkuller olduğu için biraz daha dikkatli olmanız gerekir. İlgili bankalardan detaylı bilgileri de şubeye giderek alabilirsiniz.