Konut kredisi yapılandırma nasıl olur, yeniden yapılandırma nasıl yapılır? Konut kredisi yapılandırma yapan bankalar, konut kredisi yapılandırma ücreti iadesi ve tüm detaylar bu yazımızda. Bireysel müşterilerin yeni bir konut alımında elindeki imkanlarını üzerinde ihtiyaç duyduğu nakiti bankalar aracılığıyla konut kredisi olarak kullanımına konut kredisi denmektedir. Bankalarda farklı vade ve faiz oranları ile ihtiyaç duyulan finansman tutarının kişinin ödeme gücüne göre sağlandığı genel olarak konuya dayanak gayrimenkulün ipotek edildiği şekilde yapılan konut kredisi anlaşmaları günümüzde bankacılık kredi çeşitliliğinde yüksek orana sahiptir. Vakıfbank, Halkbank, Ziraat Bankası konut kredisi yapılandırma faiz oranları hesaplaması nasıl yapılır?
Refinansman Konut Kredisi Yeniden Yapılandırma Nedir?
Geçmiş bir tarihte kullanılmış olan kredi veya kredi kartından oluşan kredi borçlarının yeni bir faiz oranı ve vade ile gerek aynı banka gerekse başka bir bankadan yeni bir kredi kullanılarak kapatılmasıdır. Diğer adıyla refinansman yani yeniden finansman olan konut kredisi yeniden yapılandırma mevcut kredi ve kredi kartı ödemelerinde tüketicilerin zorluk yaşaması ya da yüksek faize maruz kalması nedeniyle mevcut kredisini yeniden yapılandırması işlemidir. Bu durumda tüketicinin geçmiş kredisini kapatarak yeni bir anlaşma ile yeni faiz oranı üzerinden genel olarak daha avantajlı ya da ödeme gücüne göre ayarlanmış olan sözleşmedir.
Refinansman İle Yeniden Yapılandırma Arasındaki Fark Nedir?
Öncelikle refinansman ne demek tam olarak nedir açıklayalım. Bir bankada bulunan konut kredisinin başka bir bankadan kullanılan daha avantajlı faiz oranı ile konut kredisinin kapatılması veya daha uzun vade ile daha düşük taksit imkanına erişilen başka bankadan kullanılan kredi ile mevcut kredi kapatılıyorsa buna refinansman denmektedir. Ancak mevcut kredinin bulunduğu bankada yeni faiz oranı veya yeni vade ile mevcut kredinin kapatılması için yeni kredinin kullanılması halinde buna refinansman değil konut kredisi yeniden yapılandırma denmektedir.
Konut Kredisi Yapılandırma Nasıl Olur?
Bazı durumlarda çektiğimiz kredi piyasada faizlerin düşmesi sonucu yüksek faizli olabiliyor. Örneğin %2.5 faiz oranı ile konut kredisi çektiniz ancak sonradan faizlerde düşüşle birlikte bankalar %2.2 ile konut kredisi vermeye başladı bu durumda aktif ödediğiniz krediyi borç transferi veya aynı bankada yapılandırma yaparak daha uygun taksitler ile kredi ödemenize devam edebilirsiniz. Faiz düştüğünde yapılandırma başvurusu yaparak mevcut kredinin otomatik kapanması ve borcun yeni kredi üzerinden güncel faiz oranı ile devam etmesini isteyebilirsiniz. Konut kredisi yeniden yapılandırırken dikkat etmeniz gereken nokta ise borç transferi yapan bankanın faiz oranı veya aynı bankada daha uygun ödeme şansınız var mı hesaplayarak refinansman veya yeniden yapılandırma yapmalısınız.
Konut Kredisi Yapılandırma Yapan Bankalar
Refinansman konut kredisi yeniden yapılandırma yapan bankalar aracılığıyla eğer ödemekte güçlük çekiyorsanız veya farklı bankada daha düşük konut kredisi faiz oranlarını yakaladıysanız aşağıda listelediğimiz en uygun konut kredisini transfer ederek yapılandıran bankalara ulaşabilirsiniz.
- Ziraat Bankası Konut Kredisi Yapılandırma
- Vakıfbank Konut Kredisi Yapıland
- Yapı Kredi
- Akbank
- İş Bankası
- Garanti Bankası
- QNB Finansbank
Konut Kredisi Yapılandırma Faiz Oranları
Konut kredisi yapılandırma hesaplama yapılırken faiz oranları karşılaştırması yapılarak kar-zarar hesabı belirlenmeli ve en uygun yapılandırma yapan banka seçilmelidir. Konut kredisi refinansman hesaplaması için faiz oranları bankadan bankaya değişiyor. Konut kredisi yapılandırma faiz oranları aşağıda oluşturduğumuz tablodan ulaşabilirsiniz.
Konut Kredisi Yapılandırma Hesaplama
Banka | Faiz Oranı |
Ziraat Bankası | %1,45 |
Vakıfbank | %1,45 |
Halkbank | %1,65 |
Türkiye İş Bankası | %1,72 |
ICBC | %1,74 |
Akbank | %1,99 |
Yapı Kredi | %2,03 |
Şeker Finans | %1,78 |
Konut Kredisi Yapılandırma Ücreti
Bazı bankalar konut kredisi yeniden yapılandırma için ücret alabiliyor. Yapılandırma ücreti konut kredisi erken kapama cezası veya ödeme değişikliği adı altında alınıyor. Bu durumda yapılandırma ücreti iadesi dilekçesi yazılarak ödenmiş bir miktar var ise geri alınabilir. Erken ödeme cezası yasal olmasına rağmen eğer banka yapılandırma başvurusunu kabul etmiş ise erken kapama cezası ve farklı bir ücret alamaz.
Konut Kredisi Yapılandırma Başvurusu Nasıl Yapılır?
Konut kredisine refinansman yapan bankalara kredi için başvuracaksanız bazı evraklar gerekmektedir.
- Yeniden yapılandırma veya refinansman yapılacak konuta ait tapu fotokopisi
- Nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi
- Gelirinizi belgeleyen belge (Maaş bordrosu veya vergi levhası)
- Son 3 aya ait ikametgah belgesi ve adınıza kesilmiş resmi fatura
Başvuru yapacağınız banka ile görüştüğünüzde size faiz oranları ile konut kredisi transfer hesaplama işlemini gerçekleştirip eğer onay veriyorsanız yeniden yapılandırma için başvurunuzu alır ve genellikle 1 hafta süreyi geçmeyecek zaman zarfında kredi başvurusu sonucunu size bildirir.
Diğer yandan 2018 yılı Eylül ayında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından özellikle canlı kredi olarak tabir edilen takibe düşmemiş ihtiyaç kredileri ve kredi kartlarını kapsayan bir düzenleme ile yeniden yapılandırma imkanı getirilmiştir. Yapılan bu düzenleme konut ve taşıt kredilerini kapsamamaktadır.