Kredi çekerken alınan masraflar nelerdir, dosya masrafı ne kadar, nasıl hesaplanır ve nasıl geri alınır? Bankalarda ihtiyaç kredisi, taşıt kredisi veya konut kredisi başvurusu yapan vatandaşlar kredi maliyeti tablosunda evrak inceleme ücreti, ipotek fek ücreti, ekspertiz ücreti adı altında dosya masrafı ücreti veriyor. Kredi başvurusunda istenen evraklar haricinde kredi çeken kişinin incelemesi gereken kredi masrafları nelerdir? Dosya masrafı nedir? Kredi maliyeti hesaplaması nasıl yapılır? Dosya masrafı iadesi ne kadar sürer sorularınızı aşağıda yanıtladık.
Bilindiği üzere kredi kullandırılırken faiz oranının yanı sıra çeşitli masraflarda alınıyor. Peki, bu masraf kalemleri neler ve bu masraf kalemlerinin neden incelenmesi gerekiyor?
İhtiyaç Kredisi Masrafları
Nakit ihtiyacı olan çoğu kişinin başvurduğu ihtiyaç kredisi çekerken alınan dosya masrafları vardır. Bankaların mobil şube uygulamalarından kolayca başvurulabilen anında ihtiyaç kredisi masrafları ile birlikte ödeniyor. İhtiyaç kredisinden alınan masraflar nelerdir?
Dosya Masrafı: Çoğu zaman 10.000 TL ihtiyaç kredisi altında kalan miktarlar için dosya masrafı az bir miktar olur. 10 Bin TL’den az ihtiyaç kredisi çekeceğiniz zaman birçok banka düşük faizli, dosya masrafı az olacak şekilde kredi vermektedir. Daha yüksek miktar ihtiyaç kredilerinden ise alınan dosya masrafı yüksek oluyor ve vatandaşlar dosya masrafı iadesi almak için bankasına dilekçe yazıyor.
Banka Komisyonu: Kredi alırken muhtemelen gözünüze çarpmayan ancak bazı bankalar yüksek komisyon alabiliyor. Özellikle düşük faizli kredi kampanyalarında komisyon oranı biraz daha arttırılıyor. Kredi başvurusu yapacağınız banka %2 – %5 komisyon oranı alıyorsa faiz oranı düşürdüğü gibi komisyon üzerinden kazanç sağlamayı hedefliyor. Kredi maliyet tablosuna göz atarkan kesinlikle komisyon oranınada dikkat etmenizi tavsiye ederiz. Ayrıca her banka dosya masrafı almıyor düşük faiz oranı ve dosya masrafı ödemek için kredi alacağınız bankaların kampanya şartlarını kontrol ederek başvurmanız yerinde olacaktır.
Hayat Sigortası: Düşük ihtiyaç kredisi alırken dahi zorunlu tutulan ve genellikle kredi taksitlerine eklenen hayat sigortası bankaların çoğu zaman mecbur kıldığı özel sigorta şirketleri tarafından yapılır. Yıllık hayat sigortası ücretleri 2 taksit olmak üzere kredi miktarına göre değişebileceği gibi ortalama 1.000 lira hayat sigortası ücreti ödenir.
Konut Kredisi Masrafları
Son yıllarda inşaat firmaların yeni evlerde yaptığı 120 ay uygun faizli konut kredisi çeken birçok kişi bulunuyor. 0 faiz kampanyası duyuran bazı bankalar ise konut kredisinden alınan masrafları yüksek olduğu için vatandaş mağdur olabiliyor. Konut kredisinden alınan masraflar nelerdir?
- Dosya Masrafı
- Banka Komisyonu
- Ekspertiz Ücreti
- İpotek Fek Ücreti
- Erken Ödeme Cezası
- Zorunlu Deprem Sigortası DASK
Taşıt Kredisi Masrafları
En çok masraf kalemi bulunan kredilerden biri olan taşıt kredisi 2.el veya sıfır araç alırken birçok kişinin başvurduğu kredidir. Bankalar taşıt kredisi verirken kasko değerinin %80 oranında kredi verebiliyor eğer alacağınız araç sıfır ise faiz oranları değişebiliyor. Taşıt kredisinden alınan masraflar nelerdir?
- Kasko Masrafı
- Dosya Masrafı
- Kredi Açılış Ücreti
- Vergi
- Hayat Sigortası
Bu masraf kalemlerini şöyle sıralayabiliriz:
- Ekspertiz ücreti
- Evrak inceleme ücreti
- İpotek ücreti
- Dosya ücreti ve benzerleri
Bunun dışında birkaç masraf kalemi daha var.
Dosya Masrafları ve Kredi Maliyeti Hesaplama
Bilindiği üzere faiz oranının dışında alınan bu masraflarla birlikte oluşturulan yıllık maliyet oranı gibi bir oranımız var ve bu oran masraf kalemleri arttıkça daha da yükseliyor. Örneğin, 2,25 faiz oranında olan bir kredi, bu masraflarda eklendikten sonra 2,29’a, 2.35’e kadar çıkabiliyor. Bu durumda tüketicinin üzerinde bir hayli yük oluşturuyor. Bunun dışında alınan masraflara bir de sigorta masrafını dahil edebiliriz. Sigorta masrafı da genellikle tüketici kredilerinde konut kredilerinde zorunlu tutuluyor. Aslında, yasada böyle bir zorunluluk olmamasına rağmen bankalar tüketici kredilerinde ya da konut kredilerinde, uzun vadeli borçlarda bu sigorta masrafını da zorunlu tutabiliyorlar.
Tüketiciler bu masraf kalemlerine yani evrak inceleme ücreti, ferdi kaza sigortası, ipotek fek ücreti, ekspertiz ücreti gibi ücretlere kolay ulaşabiliyorlar mı ve yıllık maliyet oranını kolayca hesaplayabiliyorlar mı?
Aslında BDDK’nın yani Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun aldığı bir kararla bu tür masraf kalemleri bankaların internet sayfalarının ana sayfalarında çok görünür bir şekilde belirtilmek durumunda ve bütün bankaların internet sitelerinde bu oranlara, bu masraf kalemlerine ulaşabiliyor tüketiciler. Tabi ki, tüketicilere yönelik önerimiz sadece faiz oranına bakarak değil bu tür masraf kalemlerini de hesaba katarak kredilerini kullanmaları olacaktır.