Bankaların müşterilerine sağlamış oldukları kredi kartları birçok avantaj sağlamaktadır. Bundan dolayı da hemen herkesin cebinde en az bir tane kredi kartı bulunmaktadır. Bu kartlar önceleri belli şartları sağlayan kişilere verilirken zamanla bu şartlar esnetilmiş ve herkese verilmeye başlanmıştır. Öyle ki bazı bankalar zorla kredi kartı vermeye bile çalışmakta ve bu konuda bazı müşterileri bunaltmaktadır. Hesabından veya kredi kartından aidat yıllık ödeme çekilen kişiler kredi kartı aidatı nasıl geri alınır, nereye başvurulur, dilekçe örneği ve ödememek için ne yapmalı olduğunu araştırıyor. Aidat geri alındıktan sonra eğer kredi kartı iptali yapacaksanız sizin için kredi kartı aidatı almayan ücretsiz bankalarıda yazının devamında listeleyeceğiz.
Bunun temel sebebi ise bankaların kredi kartı kullanıcılarından elde ettikleri gelirlerdir. Bu gelirler farklı şekillerde olurken bunlardan bir tanesi de aidatlardır. Kredi kartı aidatını geri almanın 5 yolu konusu da bundan dolayı önemlidir. Bankalar vermiş oldukları kartlar için belli ücretler talep etmektedir. Bazı bankalar bu ücretleri 6 ayda bir alırken bazıları ise yıllık olarak tahsil etmektedir. Gelin kredi kartı yıllık ücret iadesini nasıl alabilirsiniz bakalım.
Kredi Kartı Aidatı Geri Alma
Bankalara müşterilerine vermiş oldukları kredi kartı aidatlarını tahsil ederken bunu ekstreye yansıtmakta ve kart sahipleri de diğer borçlar ile birlikte bunu da ödemektedir. Yani ekstra bir bilgilendirme yapılmamakta olup kullanıcıların ekstrelerini takip etmesi gerekmektedir. Kullanıcılar tarafından ödenen bu ücretler sayesinde bankalar çok ciddi karlar elde etmekte ve bundan dolayı da bu uygulamaya devam etmektedir. Fakat söz konusu durum müşteri mağduriyeti oluşturduğu için gerekli yolların izlenmesi durumunda kredi kartı için ödenen aidatların geri alınması mümkündür. Kredi kartı aidatı iadesi konusunda belirtilen adımların sırayla takip edilmesi sonucunda ödenen aidatlar belli bir süre içerisinde tekrar alınabilmektedir.
Kredi Kartı Aidatı Nasıl Geri Alınır?
1- Kredi kartı aidatını geri almak için öncelikle müşterilerin bankaya giderek söz konusu durumu dile getirmesi ve daha önce ödenen kart aidatlarının da iadesinin talep edilmesi gerekmektedir. Bu talep sözlü bir şekilde yapılmalıdır. Görüşülen görevli bu ücretlerin alınabilmesi için gerekli prosedürü anlatacak ya da bunun mümkün olmayacağını belirtecektir. Bankalar genellikle bunun mümkün olmadığını belirtmektedir. Bu cevabın alınması üzerine ikinci adıma geçilmesi gerekmektedir.
2 – İkinci adımda söz konusu talep dilekçe ile belirtilmelidir. Bunun için yazılacak olan dilekçe hem bankanın genel müdürlüğüne hem de hizmet alınan şubeye gönderilmelidir. Dilekçelerin iadeli ve taahhütlü olarak gönderilmesi kaybolma olasılığını ortadan kaldıracaktır.
3 – Üçüncü aşamaya ise dilekçeye olumlu yanıt verilmemesi durumunda başvurulmalıdır. Dilekçeden olumsuz yanıt alan kişinin bu defa bankanın müşteri hizmetlerini arayarak durumu belirtmeleri ve isteklerin karşılanmaması halinde kredi kartının iptal ettirileceğinin belirtilmesi gerekmektedir. Buna bazı bankalar olumlu yanıt verirken bazıları ise kabul etmemektedir. Kullanıcının kredi kartı harcamalarının yüksek olması bankaların bu talebe olumlu yanıt verme olasılığını artırırken daha düşük miktarlarda yapılan harcamalar söz konusu ise genellikle kabul edilmemektedir.
4 – Yukarıdaki adımların hiçbirinin kabul edilmemesi durumunda kullanıcıların Tüketici Hakem Heyetine başvuru yapmaları gerekmektedir. İllerde valilik binalarında bulunan söz konusu heyet ilçelerde ise kaymakamlık binalarının içinde yer almaktadır. Buraya dilekçe ile başvuru yapılması gerekmektedir. Buralarda genellikle hazır dilekçeler bulunmakta olup bunların doldurulması ile başvuru yapılabilmektedir. Yapılan başvuru sonucu genellikle tüketici lehine sonuçlanmaktadır. Böylece kredi kartı aidatları alınmış olmaktadır. Bankalar Tüketici Mahkemelerine bu karar için itiraz etse dahi onların kararları da genellikle tüketici lehine olmaktadır.
5 – Kredi kartı aidatını geri almanın 5 yolu arasındaki son seçenek ise Yargıtay’ın vermiş olduğu kararla ilgilidir. Yargıtay vermiş olduğu karar ile kullanıcıların 10 yıla kadar geçmiş aidatlarını talep edebileceğine karar vermiştir. Böylelikle kullanıcılar uzun yıllar önce ödemiş olduğu aidatları dahi alabilmektedir.
Kredi Kart Aidatı Almayan Bankalar
Bazı bankalar kart özelinde kredi kart yıllık ücreti benzeri ücret almadan kampanyalarla müşteri arttırmaya çalışıyor. Aidatı olmayan kredi kartı almak isteyen birçok banka müşterisi olduğu için hemen hemen birçok banka yıllık işletim ücreti olmayan kart türünü müşterilerine sunuyor. Aidatsız kartlar listesi şöyledir;
- Şekerbank Şeker Kart
- Odeabank Bank’O Card
- Akbank Free Card
- Garanti Bankası Flexi Card
- Enpara Kredi Kartı
- Cepteteb Kredi Kartı
- İş Bankası Maximum Aidatsız Kart
- Yapı Kredi World Eko Card
- Halbank Halk Kart
- Finansbank CardFinans Fix
Yıllık üyelik veya hesap işletim ücreti ödemeden kullanabileceğiniz kredi kartları aidat almayan bankalar tarafından başvuru yapıldığında tahsis edilmektedir. Bazı kartlar bonus özelliği devre dışı bırakıldığında banka tarafından ücret alınmayabiliyor eğer sık alışveriş yapan biri değilseniz para puan sizin için çok önemli değilse yıllık aidatı olmayan kredi kartı türlerini bankanıza başvurarak isteyebilirsiniz.