Acil para ihtiyaçlarımızda ve nakit sıkışıklığında eğer miktar ufaksa kredi kartı, esnek hesap, kurtaran hesap, ek hesap gibi faizle para alabileceğimiz resmi banka hizmetlerini kullanırız. Ancak ev alırken, araba alırken veya borcunuzu ödemek gibi anında kredi ihtiyaçlarımız genellikle ise 1.000 lira ile 10.000 arasında para ihtiyacımız olabilir. Bu gibi durumlarda ihtiyaç kredisi çekmek için başvurabiliriz ancak ihtiyaç kredisi genellikle düşük miktarda çıktığı ve bilindiği için okurlarımız hangi bankadan ne kadar kredi çekebilirim? Maaşıma göre ne kadar kredi çekebilirim? gibi sorular soruyor.
Bu konuda resmi devlet kurumu bankacılık denetleme ve düzenleme kurulu kararına göre aylık taksit oranının maaşınızdan %30 daha düşük olmalıdır. Örnek verecek olursak asgari ücret 2000 lira maaş alıyorsanız maksimum taksit ödemeniz 1400 lira olabilir. Tabi ki bu sınır tamamı kullanılacak şekilde her banka vermiyor özel bankalar risk durumunuza ve çekeceğiniz miktara bağlı olarak bu taksit miktarını en fazla %70 olacak şekilde ayarlamak zorunda çoğu zaman taksitleri aylık gelirinizin %50-%60 civarına kredi başvuru onayı veriliyor.
2.000 TL Asgari Ücretle Ne Kadar Kredi Çekebilirim?
2019 yılında eğer asgari ücret yani 2020 lira maaş alıyorsanız aylık taksit ödemeniz en fazla 1400 lira olabilir. Biz bankanın sizin maaşınızın %70 oranında taksit tutarını ödeyeceğiniz kabul ettiğini farzedelim bu durumda örnek 10.000 lira ihtiyaç kredisi hesaplaması yapalım. Taksit tutarı %70’den fazla olamayacağı için 2000 liraya 1400 lira taksit ödemesi yaparsınız. Ayda 1400 lira taksitle 10.000 ihtiyaç kredisi başvurusunda hesaplama yapmak için 10.000/1400 = 7 Ay 14 gün içinde 10 bin lira ihtiyaç kredisini ödeyebilirsiniz. Bankalar eskiden en fazla 36 ay vadeli ihtiyaç kredisi verirken şuanda 60 ay vadeli ihtiyaç kredisi verebiliyor. Bir bankaya 60 ay vadeli ihtiyaç kredisi başvurusu yapacak olursanız maaşınıza göre alabileceğiniz en fazla kredi miktarını hesaplayalım. 2000 lira maaşınızın 1400 lirası taksit ödemesi olacak 1400×60 = 84.000 TL kredi çekebilirsiniz.
Ancak yukarıda yaptığımız hesaplamalar kredi notunuz, risk faktörünüz, kara liste, sicil bozukluğu, borç durumunuz ve birçok faktöre göre bankalar tarafından değerlendilir. Kısacası yukarıdaki hesaplama bankaların size verebileceği en yüksek kredi miktarıdır. Bundan daha düşük vermeleri olasıdır ancak bu limiti aşmaları mümkün değildir. BDDK tarafından koyulan bu limit devlet tarafından belirlenmiştir.
Hangi Banka Ne Kadar Kredi Veriyor?
Devletin belirlediği taksit tutarı oranını (%70) yakın kredi veren bankalar bulunuyor ancak devlet bankaları özel bankalara göre bu konuda daha sıkı davranmaktadır. Vakıfbank, Ziraatbank, Halkbank gibi bankalar çoğunlukla kredi verirken düşük miktar ve uzun vade sayısı ile veriyor. Ancak bu durum Garanti Bankası, Yapıkredı, İNG Bank, QNB Finansbank ve Kuveyttürk gibi değişiyor. Özel bankalar size daha yüksek faiz oranları ile kredi veriyor olsada kredi miktarı olarak en cömert davranan bankalarda onlardır. Zaman zaman Halkbank, Vakıfbank %1,60 faiz oranıyla kredi veriyor ancak herkes alamadığı için yüksek kredi veren özel bankalar daha çok tercih ediliyor.
Tüketicilerin kredilere ilişkin olarak en çok merak ettiği konulardan biri olan azami kredi limiti ve bu limitin belirlenmesinde hangi kriterleri dikkate alınacağı bu yazımızın konusunu oluşturuyor.
Tüketicilerin en çok merak ettiği konulardan biri de en çok ne kadar kredi kullanabilecekleri. Bu konuda bir kısıtlama var mı?
Aslında, bununla ilgili çok kesin bir şey söyleyemeyiz. Yalnız, birkaç bölüme ayırarak şöyle bir cevap verebiliriz.
- Genelde bankaların kredi verme politikaları burada çok önemli belirleyici oluyor.
- Bunun dışında tüketicinin gelir durumu tabi çok belirleyici.
- Bununla birlikte bir de bankaların kredilere göre kredilendirme oranları yine tüketiciyi kısıtlayan bir koşul.
Ne Kadar Konut ve Taşıt Kredisi Çekebilirim?
Alabileceğiniz kredi miktarı kredi türüne bağlı olarak değişiyor mu? Evet, çeşitlilik gösterebiliyor. Örneğin, konut kredilerinde ekspertiz değerinin %75’ine kadar kredi kullandırılabiliyor. Bunun dışında ihtiyaç kredilerinde ise tüketicinin aylık gelirinin 1/3’ünün aylık taksit tutarına denk gelmesi gerekiyor. Bunu geçmemesi gerekiyor. Bunun dışında da taşıt kredilerinde ise araç proforma değerinin, fatura proforma değerinin %60 – %80’inin aşmaması koşuluyla kredi verildiğini söyleyebiliriz.
Findeks Kredi Notum Kaç Olursa Kredi Çekebilirim?
Kredi Notu Düşük Olanlara Kredi Veren Bankalar Hangileri?
Kredi Çekerken Alınan Masraflar Nelerdir?
Kredi Erken Ödeme Cezası Nedir?