Banka kredisini hayat sigortası ölüm halinde ödüyor mu, hayat sigortası ölüm tazminatı hesaplama, ölen kişinin kredi borcu ne olur, ölen kişinin kredi borcu silinir mi? Günümüzde pek çok kişi kredi kullanmaktadır. Kredi konusunda ihtiyaçlarımız çeşitlilik gösterebilir. Tüm olumsuzluklara karşı kredi çekerken hayat sigortası ve isteğe bağlı kredi sigortası yapılabiliyor. Kredi borcu olan kişi öldüğünde yakınları ne yapmak gerektiğini araştırıyor. Ölen kişinin kredi ve kredi kartı borcu ne olur, hayat sigortası kredi borcunu öder mi? Sizler için araştırdık.
Bankalar vermiş oldukları krediler konusunda kendilerini güvence altına almak için kredi kullanan müşterilerine hayat sigortası yaptırmaktadır. Bankalar hayat sigortasını şart koşmasa bile pek çok müşteri geleceklerini güvence altına almak için bu hizmetten yararlanmaktadır. Kredi çektikten sonra vefat etmemiz durumunda mirasçılarımıza büyük miktarlı borçlarımız kalabilir. Bu potansiyel borç durumuna karşı insanlar hayat sigortası şirketlerinden destek almaktadır. Peki, banka kredisini hayat sigortası ölüm halinde ödüyor mu? Ölüm halinde kredi borcu silinir mi? Gelin bu sorunun cevabını beraber inceleyelim.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?
Kredi borcu olan kişi henüz taksitleri bitirmeden vefat etmesi durumunda borç yakınlarına kalır mı, ölen kişinin kredi kartı borcu silinir mi? Öncelikle şunu açıklayalım ölen kişinin kredi borcu silinmez eğer hayat sigortası yapılmışsa istisnai durumlar haricinde borç mirasçılara kalmaz. Kredi çekerken hayat sigortası yapılmamışsa kredi veya kredi kartı borcu ölen kişinin mirasçılarına kalabilir. Eğer kefil varsa borç kefile yoksa yakınlarına geçer ancak bu durumun şöyle bir çözümü vardır. Eğer ölen kişinin mirası borçlarından fazla ise borç ödenir ve miras alınır. Eğer ölen kişinin mirası yoksa yakınlar miras reddi yaparak borcu ödemekten kurtulabilir.
Banka Kredisi Hayat Sigortası Ölüm Halinde Öder Mi?
Hayat sigortasının yapılmasının temel nedeni kredi alan kişinin yaşamını yitirmesi veya sürekli sakatlık sebebi yüzünden borç yükünden kurtulmasını amaçlamaktadır. Tam ve sürekli sakatlık yaşayan kişilerin de bu grubu dahil edilmesinin nedeni hayatını tek başına idame ettiremeyecek duruma gelmeleridir.
Kanserden Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?
Hayat sigortası yaptıran kişiler kanser ya da böbrek yetmezliği vb. uzun dönemli hastalıkları nedeniyle yaşamını yitirmesi durumunda sigorta şirketleri kredi borçlarını ödemek istememektedir. Pek çok vatandaş kanserden ölen kişinin kredi borcu hakkında çıkmaza giriyor. Gerekçe olarak sigorta şirketleri hayat sigortası yaptıran kişinin hastalığını kendilerine bildirmediğini söylemektedir. Bu durum sigortalı ile sigorta şirketleri arasında çekişmelere neden olur. Yakın zamanda bu konuya ilişkin olarak Yargıtay’da emsal bir karar alındı. Yargıtay’ın kararına göre sigortayı yaptıran kişi poliçeyi imzaladığı sırada, kendisinde var olan hastalığı bilmediğini ve sağlık kontrolü yapılmadan anlaşmanın firma tarafından kabul edildiğini beyan etmesi durumunda davayı kazanacaktır.
Ölüm Halinde Ödenmiş Kredi Miktarı Geri Alınabilir Mi?
Kredi çekerken hayat sigortası yaptırmış kişi vefat ettiğinde yakınları tarafından ödenmiş kredi taksitleri geri alınabilir mi? Hayat sigortası, kredi borcunun tamamına yapılmaktadır. Bu nedenle kredi bitmeden vefat gerçekleşmesi veya sürekli sakatlık durumunda ödenmiş kredilerde sigorta şirketi tarafından mirasçılarına geri verilmektedir. Ödeme yükümlülüğü ile karşılaşmamak için sigorta şirketleri de poliçe üzerinde değişiklikler yaparak bu yükten kurtulmak istemektedir. Bu yüzden poliçeyi imzalamadan önce dikkatli bir şekilde okumanızı tavsiye ediyoruz.
Ölen Kişinin Kredi Borcu Nasıl Öğrenilir?
Ölen kişinin kredi borcu sorgulama işlemini eğer yakınıysanız kolayca yapabilirsiniz. Kredi borcu sorgulamak istediğiniz vefat eden kişinin ölüm kağıdı ile birlikte banka şubesinde sorgulama yaptırabilirsiniz. Sorgulama sonucu eğer hayat sigortası yaptırılmış ise bankaya danışarak ödenen miktarı geri alma ve kalan borcu hayat sigortasının ödemesini sağlamak amacıyla işlemlere başlamalısınız.
Hayat Sigortası Tazminatı Hesaplama
Sigorta şirketleri ile yapılan sözleşme maddelerine bağlı olarak hayat sigortası ölüm tazminatı, kaza veya hastalık tazminatı, işsizlik tazminatı, iş göremezlik tazminatı alabilir. Birçok hayat sigortası şirketi ölüm tazminatı veriyor. Ancak ölüm tazminatı hesaplaması ve alıp alamayacağınızı sigorta şirketinizden öğrenebilirsiniz.
Kredi Çektikten Sonra Hayat Sigortası Yaptırılır Mı?
Hayat sigortası olmadan kredi çekmiş kişi daha sonra fikrini değiştirip herhangi bir ölüm, kaza, kalıcı hastalık veya sakatlık durumunda borç ödemesini garantiye almak için hayat sigortasını sonradan yaptırmak isteyebilir. Bu durumda hayat sigortası yapan şirketler ile genel şartları konuşarak ve teminat şartlarını inceleyerek kolayca hayat sigortası yaptırabilirsiniz.
İntihar Eden Kişinin Borcu Ödenir Mi?
Hayat sigortası yapan şirketlerin birçoğu sözleşmelerinde intihar durumunda ödeme yapmayacaklarını ekler. Eğer yakınları intihar eden kişinin borçlarını üstlenmek istemezse miras reddi yaparak ölen kişinin borcunu devralmaz ancak bu durumda vefat eden kişinin mirasından da pay alamaz. Kalan miras borçlardan daha yüksek miktarda ise borcun ödenip mirasın alınması çok daha mantıklıdır.
Ölen kişinin borcu varisler (anne, baba, eş, çocuk, kardeş) arasında paylaşılır mı? Yasal mirasçı sıralamasına göre kardeşler anne, baba, eş ve çocuklardan sonra gelir. Eğer borç ödenmek istenmiyorsa, borçlanmak istemeyenler redd-i miras yapabilir.